Bij Bodhi Kinderopvang vinden wij het belangrijk dat iedereen tot zijn recht komt. Kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders. Naast onze focus op gezondheid, natuur en betrokkenheid vinden wij het dagelijkse plezier ook van zeer groot belang.
Met het oog op de hoge kwaliteit die wij voorstaan focussen we op kleinschaligheid waarbij wij een aantal speerpunten hanteren, te weten:
Natuurlijke, biologische en vegetarische voeding
Natuurrijke opvoeding
Morele, liefdevolle, vriendelijke en aandachtige opvoeding
Maatschappelijke betrokkenheid
Duurzaam en lokaal ondernemen
Natuurlijke, biologische en vegetarische voeding
We hechten veel waarde aan de veiligheid en gezondheid van kinderen. Met onze natuurvoedingsachtergrond weten wij hoe belangrijk goede voeding hierbij is.
Vanuit onze visie is het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk natuurlijk, biologisch, suikervrij en plantaardig eten. Hiermee willen we niet alleen voorkomen dat zij ziek worden maar ook dat zij dit eten leren waarderen zodat ze in de toekomst ook gezond zullen blijven. Een voorbeeld is het drinken van water of thee in plaats van limonade. We verwennen de kinderen met gezonde groene smoothies en andere zelfgemaakte sapjes! We bakken graag zelf het brood en gebruiken geen vlees. We vinden het belangrijk dat de kinderen hierbij mogen helpen als zij dat leuk vinden! Het juist toevoegen van veel verschillende soorten groenten, fruit, bonen, peulvruchten, noten, en granen, het gaat ons om voeden en niet vullen.
We eten zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen en streven naar samenwerking met de lokale boer/ kweker zodat we daarmee ook voldoen aan ons maatschappelijke en lokale speerpunt.
Het gebruik van natuurlijke en plantaardige producten verkleint ook onze ecologische voetprint.
Voor u als ouder is het belangrijk dat uw kind(eren) ontspannen en gezond zijn en dat is wat natuurlijke en plantaardige voeding doet. Hoe meer vitaminen hoe gezonder het kind.
Ouders die hun kind veganistisch willen voeden zijn bij ons aan het goede adres.
Natuurrijke opvoeding
De natuur is een onmisbaar onderdeel in het leven van de mens, en dus ook van het kind. Niet alleen voor de gezondheid maar ook voor het geluksgevoel en de ontwikkeling. Veel kinderen op kinderdagverblijven zitten de hele dag binnen en kunnen hierdoor bijvoorbeeld weinig vitamine D aanmaken die nodig is voor een goede weerstand. Wij gaan dus elke dag met de kinderen naar buiten, weer of geen weer. “Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding” is ons motto.
Onze tuin aan de Leeghwaterplas en de natuurrijke omgeving in de Waterwijk biedt ons genoeg mogelijkheid om te genieten van de natuur tijdens alle seizoenen.
‘De auteur Richard Louv brengt een aantal hedendaagse problemen van kinderen, zoals adhd, depressies en overgewicht, in direct verband met het tekort aan natuur. Hij noemt dit de `natuurtekortstoornis´. Het aantal onderzoeken dat bewijst dat kinderen inderdaad natuur nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling groeit. Deze zijn onder meer afkomstig van de Nederlandse Gezondheidsraad, Wageningen University & Research centre (bijv. het onderzoek van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg), UNESCO (Louise Chawla, Growing Up in an Urbanizing World) en het Children, Youth and Environments Center for Research and Design (University of Colorada). Zo is bijvoorbeeld bewezen dat buiten zijn in de natuur kinderen aanzet tot meer bewegen en zo bijdraagt aan minder overgewicht van kinderen.
De natuur stimuleert ook de motorische ontwikkeling van kinderen en verbetert het concentratievermogen. Ook de sociale ontwikkeling wordt bevorderd: een natuurlijke omgeving vergemakkelijkt het leggen van sociale contacten en leidt tot sociaal gelijkwaardiger spelvormen. Kinderen geven zelf aan graag parken en wilde natuurgebiedjes in hun omgeving te hebben. In een omgeving zonder groen voelen zij zich vervreemd en geïsoleerd.’
Morele, liefdevolle, vriendelijke en aandachtige opvoeding
Opvoeding, of eigenlijk het begeleiden naar zelfstandigheid is een zeer bijzonder proces waarin we doen waarvan we denken dat het goed is voor kinderen. In de opvang begeleiden we zorgvuldig de baby’s en kinderen, waarbij wij ons baseren op de volgende theorieën die nader staan omschreven in het pedagogisch beleidsplan:
Mindful ouderschap, Myla en Jon Kabat Zinn
Aandacht voor het eigene in het kind, Rudolf Steiner, antroposofie
Einde van de opvoeding, Jan Geurtz
Gordon methode, Thomas Gordon
Creatieve ontwikkeling, Reggio Emilia
Het volledige pedagogisch beleidsplan is op te vragen bij de pedagogisch medewerkers.
Maatschappelijke betrokkenheid
Onze maatschappelijke betrokkenheid bestaat uit het zoeken naar lokale ondernemers. We willen ons met deze mensen verbinden en zo de kinderen kennis laten maken met verschillende activiteiten. Zo kunnen zij ontdekken wat bij hen past.
Wij vinden het van groot belang dat de kinderen veilig zijn en dat er dus altijd een recente Verklaring Omtrent Gedrag overhandigd wordt en de kinderen niet alleen worden gelaten met deze anderen.
We werken graag samen met de jongeren van de werkplaats die we in de toekomst naast/ of in de buurt van onze locatie willen vestigen. Deze jongeren hebben een verstandelijke beperking en zullen in de werkplaats verscheidene taken op zich nemen, zoals het maken van speelgoed, werken in de tuin, boodschappen doen enzovoorts.
Duurzaam en lokaal ondernemen
Omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben gebruiken we bijvoorbeeld bakfietsen en bolderkarren voor het vervoer van kinderen in plaats van auto’s. We vinden het belangrijk dat de kinderen meekrijgen hoe heerlijk dit is zodat zij later zelf eerder de fiets pakken dan de auto. Vooral in Almere met zijn mooie fietspaden!
Natuurlijk speelmateriaal binnen en buiten zal er zijn dat we eventueel tweedehands aanschaffen. In de toekomst willen we een werkplaats starten waar door leiding en verstandelijk beperkte mensen wordt nagedacht over hoe er spelmaterialen gemaakt kan worden. Zoals bijvoorbeeld recycling van pvc-buizen tot het creëren van glijbanen voor speelgoedpoppen.
Het gebruik van plastic willen wij zoveel mogelijk voorkomen door bijvoorbeeld de aanschaf van bamboe (servies), hout en aluminium. Dit omdat plastic gevaarlijke stoffen kan lekken bij verwarming en wij het belangrijk vinden voor het milieu om niet nog meer plastic vervuiling te creëren. Om de ecologische voetprint te helpen verkleinen, bieden wij de ouders de gelegenheid om kleding en andere baby/kinderspullen door te geven op onze Bodhi marktplaats.
We streven ernaar om met de ouders een netwerk te creëren waarin we kijken wat mogelijk is om zo duurzaam mogelijk te ondernemen en hoe we hierin elkaar kunnen helpen/versterken. We hopen dat de oudercommissie dit samen met ons wil gaan doen.